Dobrodošli, gost! [ Registracija | Prijava

Čaj od koprive za kosu, mršavljenje i celulit – recept

zdravlje 29. 10. 2016

Čaj od koprive, jedne od najlekovitijih biljaka, kao narodni lek ima dugu istoriju. Biljka koprive pripada rodu Urtica, može se pronaći širom sveta i nalazi se skoro svuda.

Zato što sadrži najveću količinu hlorofila od svih ostalih biljaka, čaj od koprive je veoma popularan. Takođe, čaj od koprive sadrži gotovo sve vitamine i minerale koji su potrebni za ljudski rast i zdravlje. Iako veoma zdrav, ovaj čaj bi ljudi lošeg zdravstvenog stanja trebalo umereno da konzumiraju.

Činjenice o koprivi

Nekoliko vekova kopriva se koristi u različite svrhe kao što je lečenje urinarnih problema, alergija, gihta i artritisa, anemije, ali i za tretmane bolnih mišića, ujeda insekata i ekceme. I koren biljke i listovi sadrže brojna biološki aktivna jedinjenja kao što su kvercetin i drugi flavonoidi sa antioksidantnim svojstvima.

Antioksidansi su od suštinskog značaja jer oni eliminišu slobodne radikale koji mogu da oštete DNK, kao i ćelijske membrane. Pored antioksidanata, kopriva je takode odličan izvor beta-sitosterola koji je po strukturi sličan holesterolu i može da smanji krvnu apsorpciju dijetetskih masti i samim tim da pomogne vašem srcu.

čaj od koprive čaj od koprive

Za šta je dobar čaj od koprive?

Kopriva u sebi sadrži veliki broj bitnih minerala i vitamina kao što su:
magnezijum, kalcijum, gvožđe, vitamine A, C, B2, B5 i mnoge druge. Redovnim konzumiranjem ovog čaja najbitnije prednosti su:

1. Ublažava alergije

Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje caja od koprive može pomoći da se smanje simptomi povezani sa sezonskim alergijama ili alergijskim rinitisom. U jednoj studiji učesnici sa alergijskim rinitisom imali su manje simptoma nakon konzumiranja čaja od koprive nedelju dana u odnosu na placebo grupu. Medutim, potrebno je uraditi obimnije studije da bi se potvrdili ovi rezultati.

2. Štiti prostatu

Preparati od koprive koristili su se u tradicionalnom lečenju za razne poremećaje urinarnog trakta uključujući BPH (benignu hipertrofiju prostate). Ovo je nekancerozno stanje u kojem se prostata proširuje i može ometati mokrenje. Kopriva se još uvek koristi za lečenje ovog problema u Evropi. Jedno kliničko ispitivanje pokazalo je da je 81% učesnika koji su koristili preparat od koprive imao manje simptoma u poređenju sa placebo grupom. Tu su, takođe, i studije koje pokazuju da kopriva može da uspori stopu rasta raka prostate kod laboratorijskih životinja, ali istraživanje još uvek nije sprovedeno na ljudima.

3. Pozitivno deluje na osteoartritis

Konzumiranje ekstrakta lišca koprive u oralnoj upotrebi ili primena na koži takode može da pomogne da se smanji bol povezan sa artritisom. U nekim slučajevima koristi se zajedno sa konvencionalnim tretmanima kao što su lekovi protiv bolova kao NSAID (nesteroidni antiinflamatorni lekovi). Neki eksperti sugerišu da korišcenje koprive uz lekove protiv bolova kao rezultat ima iste prednosti, ali sa manjom dozom lekova protiv bolova.

4. Čaj od koprive za kosu
Kopriva je sjajna za negu i jačanje oštećene kose. Kopriva se primenjuje i protiv opadanja kose i peruti u vidu šampona i tinktura za utrljavanje u koren kose, ali i kao čaj i tinktura za unutrašnju upotrebu. Opadanje kose je česta prateća pojava anemije, pa kopriva koja je bogata gvožđem utiče na rešenje pravog uzroka problema.

5. Druge prednosti

Kopriva može da deluje i kao podmlađivač i prolećni tonik. Pored toga, može da pomogne raznim delovima tela uključujući endokrini sistem, digestivni sistem, respiratorni trakt, nervni sistem, urinarni trakt, cirkulaciju tela i imuni sistem. Čaj od koprive može čak da pomogne i dijabetičarima jer pomaže da se smanji količina šećera u krvi i da se na taj način smanji nivo glikemije.

Pored toga, kopriva može da deluje i kao prirodni diuretik koji može da pomogne nižem krvnom pritisku.

Čaj od koprive za anemiju

Kopriva je bogata gvožđem, pa se koristi kod anemija izazvanih nedostatkom gvožđa. U narodnoj medicini se smatra da kopriva “jača krv”, pa se korisiti kod bledila, anemija, malokrvnosti, nedostatka energije, brzog umaranja. Zato se ova vrsta čaja pokazala kao vrlo efikasna za borbu protiv anemije. Da bi imalo puni efekat, preporučuje se da ga pijete pre jela i obavezno nezaslađenog. Dovoljno je da ga pijete 3 puta dnevno, pre svakog glavnoh obroka – doručka, ručka i večere.

Čaj od koprive za akne i lice

Travari preporučuju da koristite čaj od koprive u brorbi protiv akni.
Ovaj čaj se bori sa bubuljicama tako što ih dubinski čisti iznutra i tako sprečava da one izađu na površinu. Smatra se da čak ni 1 litar dnevno nije previše za ovakvu vrstu tretmana. Tu količinu možete rasporediti ravnomerno tokom dana. Zahvaljujući antibakterijskim i anatiflamantornim svojstvima ovog čaja trebalo bi da prve rezultate vidite već nakon manje od mesec dana korišćenja.

Čaj od koprive u trudnoći

Stručnjaci veruju da najverovatnije nije bezbedno konzumirati koprivu tokom trudnoće. Ona može dovesti do kontrakcije materice što može izazvati pobačaj. Takođe treba izbegavati konzumaciju čaja od koprive za vreme dojenja.
Čaj od koprive nuspojave

Korišćenjem ovog čaja u odgovarajućim dozama i ne duže od šest meseci, istraživanja su pokazala da se kopriva može klasifikovati kao EVENTUALNO SIGURNA sve dok se pravilno koristi. Ako dodirnete biljku, može doći do iritacije kože, a biljka ponekad može da izazove i znojenje i stomačne tegobe. Još uvek ne postoji istraživanje o dugoročnoj bezbednosti korišćenja koprive.

Dijabetes. Po nekim istraživanjima kopriva može smanjiti nivo šećera u krvi čoveka. Ukoliko se lečite od dijabetesa, kopriva može povećati rizik od niskog šecera u krvi. Ako ste dijabetičar i koristite koprivu, veoma je bitno da pažljivo pratite nivo šećera u vašoj krvi.

Visok krvni pritisak – Arterijska hipertenzija. Ukoliko koristite lekove za visok krvni pritisak, trebalo bi da razgovarate sa vašim doktorom pre nego što počnete da koristite koprivu.

Problemi sa bubrezima. Kopriva povećava protok mokraće. Zbog toga je od ključnog značaja da razgovarate sa vašim lekarom pre uzimanja koprive ako imate bilo kakvih problema sa bubrezima.

Priprema čaja od koprive

U ključalu vodu stavite jednu kafenu
kašicicu koprive, poklopite je i ostavite da odstoji 3-5 minuta. Procedite laj i pijte ga u malim gutljajima.

Koliko se sme piti čaj od koprive

Ukoliko čaj pijete da biste ojačali organizam i koristite ga preventivno, konzumirajte ga jednom dnevno da ne bi došlo do iritacije želuca. Čaj se ne preporučuje deci mladoj od dve godine. Ukoliko čaj koristite za lečenje, preporučena doza je od dve do najviše tri šoljice u toku dana.

caj-od-koprive2

 

1998 pregleda, 1 danas

  

Ostavite komentar

 • sljivovica

  Rakija loza i šljivovica

  by on 02. 02. 2020 - 0 Komentari

  Na prodaju rakija od šljive i loze. Bez šećera, prepečenica. Popust na veće količine. Telefon: 064/187-06-71 Cena: dogovor Facebook Twitter Google+ Pinterest Viber

 • 5

  Farbanje automobila Zrenjanin, autolakirer farbanje, lakiranje i poliranje

  by on 30. 05. 2020 - 0 Komentari

  Preko 10 godina iskustva u poslovima tektiranja automobila, autolimarije, lakiranja i poliranja. Savremeno opremljena radionica u kojoj se vozila farbaju u specijalnoj lakirerskoj komori. Vozilo pri isporuci izgleda kao da nikada nije bilo oštećeno. Farbanja kompletnog automobila, ali i pojedinačnih delova.Autolimarska radionica pruža sledeće usluge:Autolakirerski radoviManji autolimarski radoviPoliranje automobila i farovaReparacija branika (varenje plastike)Visoki kvalitet […]

Popularno

 • sljivovica

  Rakija loza i šljivovica

  by on 02. 02. 2020 - 0 komentara

  Na prodaju rakija od šljive i loze. Bez šećera, prepečenica. Popust na veće količine. Telefon: 064/187-06-71 Cena: dogovor Facebook Twitter Google+ Pinterest Viber

 • 5

  Farbanje automobila Zrenjanin, autolakir...

  by on 30. 05. 2020 - 0 komentara

  Preko 10 godina iskustva u poslovima tektiranja automobila, autolimarije, lakiranja i poliranja. Savremeno opremljena radionica u kojoj se vozila farbaju u specijalnoj lakirerskoj komori. Vozilo pri isporuci izgleda kao da nikada nije bilo oštećeno. Farbanja kompletnog automobila, ali i pojedinačnih delova.Autolimarska radionica pruža sledeće usluge:Autolakirerski radoviManji autolimarski radoviPoliranje automobila i farovaReparacija branika (varenje plastike)Visoki kvalitet […]

 • PIN BEZBEDNOST INŽENJERING

  PIN BEZBEDNOST INŽENJERING DOO

  by on 10. 03. 2019 - 0 komentara

  PIN BEZBEDNOST INŽENJERING DOO je osnovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću sa sedištem u Zrenjaninu, koje pruža usluge na celoj teritoriji Republike Srbije iz oblasti smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, zaštite od požara, zaštite životne sredine i privatnog obezbeđenja.Prethodnica firme bila je PETAR JOVANOV PR KONSULTANTSKE AKTIVNOSTI PIN BEZBEDNOST INŽENJERING I KONSALTING […]

 • Iznajmljivanje prikolice za dva vozila

  by on 18. 06. 2018 - 1 komentar

  Iznajmljivanje prikolice za dva vozila Cena 30 eura Tel: 064/19-15-190 Facebook Twitter Google+ Pinterest Viber

 • Autolakirer Zrenjanin

  by on 29. 04. 2018 - 0 komentara

  Autolakirer ZrenjaninAutolakirer Zrenjanin – nudimo sve usuge autolimarije kao i farbanja Vašeg automobila. O kvalitetu našeg rada najbolje govore mnogobrojni korisnici.– Farbanje i lakiranje svih tipova putničkih vozila sa kvalitetnim materijalima (PPG, MAX MAYER, NEXA I GLASURIT) – Varenje plastičnih branika, retrovizora i ostalih plastika na automobilima i motorciklima – Profesionalno poliranje automobila – Poliranje […]

Popularno

 • sljivovica

  Rakija loza i šljivovica

  by on 02. 02. 2020 - 0 komentara

  Na prodaju rakija od šljive i loze. Bez šećera, prepečenica. Popust na veće količine. Telefon: 064/187-06-71 Cena: dogovor Facebook Twitter Google+ Pinterest Viber

 • 5

  Farbanje automobila Zrenjanin, autolakir...

  by on 30. 05. 2020 - 0 komentara

  Preko 10 godina iskustva u poslovima tektiranja automobila, autolimarije, lakiranja i poliranja. Savremeno opremljena radionica u kojoj se vozila farbaju u specijalnoj lakirerskoj komori. Vozilo pri isporuci izgleda kao da nikada nije bilo oštećeno. Farbanja kompletnog automobila, ali i pojedinačnih delova.Autolimarska radionica pruža sledeće usluge:Autolakirerski radoviManji autolimarski radoviPoliranje automobila i farovaReparacija branika (varenje plastike)Visoki kvalitet […]

 • PIN BEZBEDNOST INŽENJERING

  PIN BEZBEDNOST INŽENJERING DOO

  by on 10. 03. 2019 - 0 komentara

  PIN BEZBEDNOST INŽENJERING DOO je osnovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću sa sedištem u Zrenjaninu, koje pruža usluge na celoj teritoriji Republike Srbije iz oblasti smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, zaštite od požara, zaštite životne sredine i privatnog obezbeđenja.Prethodnica firme bila je PETAR JOVANOV PR KONSULTANTSKE AKTIVNOSTI PIN BEZBEDNOST INŽENJERING I KONSALTING […]

 • Iznajmljivanje prikolice za dva vozila

  by on 18. 06. 2018 - 1 komentar

  Iznajmljivanje prikolice za dva vozila Cena 30 eura Tel: 064/19-15-190 Facebook Twitter Google+ Pinterest Viber

 • Autolakirer Zrenjanin

  by on 29. 04. 2018 - 0 komentara

  Autolakirer ZrenjaninAutolakirer Zrenjanin – nudimo sve usuge autolimarije kao i farbanja Vašeg automobila. O kvalitetu našeg rada najbolje govore mnogobrojni korisnici.– Farbanje i lakiranje svih tipova putničkih vozila sa kvalitetnim materijalima (PPG, MAX MAYER, NEXA I GLASURIT) – Varenje plastičnih branika, retrovizora i ostalih plastika na automobilima i motorciklima – Profesionalno poliranje automobila – Poliranje […]

Reklame
Izrada sajtova Zrenjanin

Popularni Oglasi

Torte Zrenjanin
Torte Zrenjanin